Operation Blackcock
In the south of Roermond was in november 1944 de zogenaamde Roerdriehoek ontstaan; het gebied tussen Roermond-Maaseik-Geilenkirchen. De Roerdriehoek was ontstaan toen het Britse 2nd Army en het Amerikaanse 9th Army op 18 november een offensief tegen de Westwall in het gebied tussen Aachen en Geilenkirchen inzetten om zodoende de Roervallei in handen te krijgen. De Duitse tegenstand was zeer fel en ook de weersomstandigheden zorgden ervoor dat dat het 9th Army vanaf de start van het offensief tot het einde op 15 december nog geen 20 kilometer vooruit was gekomen. Er was uiteindelijk een statisch front ontstaan.
Op 10 januari 1945 gaf veldmaarschalk Montgomery aan de 2nd Army instructies om Operation Blackcock, genoemd naar een Schotse sneeuwhaan, op 15 januari in gang te zetten om zo de vijand uit de Roerdriehoek te verdrijven. Vanuit de frontlijn tussen Nieuwstadt en Susteren (nabij de Vloedgraaf) ging de operatie dan ook van start.
De aanval werd uitgevoerd door het Britse XII Corps bestaande uit de 7th Armoured Division op de linkerflank, 52nd Lowland Division in het centrum en het 43th Wessex Division op de rechterflank. Deze divisies werden aangevuld met eenheden van de 79th Armoured Division die bestond uit tanks voor specifieke doeleinden, zoals vlammenwerpertanks, mijnenruimertanks e.d.; deze specifieke voertuigen stonden bekend als Hobart’s Funnies genoemd naar de commandant van de 79th Armoured Division Major General Percy Hobart.
Tijdens de operatie vonden hevige gevechten plaats rondom Sint Joost en heeft het Canadese bombardement op Montfort plaatsgevonden waarbij veel burgerslachtoffer te betreuren vielen.
Op 27 januari 1945 eindigde Operation Blackcock voor de Britten en waren de Duitsers, met uitzondering van het bruggenhoofd bij Herten/Merum en bij Vlodrop, uit de Roerdriehoek verdreven. Roermond, de top van de driehoek, moest ook nog een maand wachten op haar bevrijding. Een groot deel van de in januari 1945 in Ophoven begraven soldaten zijn gesneuveld tijdens Operation Blackcock.